A klíma és az egészség megőrzése

A klíma és az egészség megőrzése

Sokan állítják, hogy nem bírják a légkondicionálókat és megbetegszenek tőlük. Ez egyfajta mítosz, hiszen a jól karbantartott klíma nem betegít meg senkit, hacsak nem extrém hűtésre használják. Azt mindenki jól tudja, hogy a légkondicionáló berendezések szűrők segítségével semlegesítik a szagokat, a porszemcséket és esetenként a párát is. Ha ezeket a belső, cserélhető szűrőket, a gyártó által javasolt időközönként, a megfelelő típusú modellekkel helyettesítik, akkor nem lehet egészségügyi gondja ebből kifolyólag.

Ugyanis, ha nem kerül cserére az elhasználódott szűrő, akkor bizonyos gombák megtapadhatnak rajtuk, amelyek spórái a használat során bekerülnek a zárt térbe. Ezek a tüdőbe kerülve gyulladást, illetve meghűléshez hasonlatos tüneteket okozhatnak. Már a csere ideje előtt is ellenőrizze a klíma rendszert, hogy esetleg nem szükséges-e előbb cselekednie! Ez azért fontos, mert a porosabb, szennyezettebb levegőjű, belső terekben használt légkondicionálók szűrői hamarabb megtelnek.

Ezt csak onnan tudhatja meg, ha időközönként ellenőrzi a berendezését. A klíma szűrőjének cseréjéhez nem kell nagy szaktudás. A szerkezet tájékoztató füzetében biztosan talál leírást és képeket arról, hogy miképpen kell szakszerűen elvégezni ezt a műveletet. Ha nem boldogul a feladattal, akkor kérjen meg egy hozzáértő szakembert, aki majd megoldja a problémát! Ahhoz, hogy egészséges maradjon a klíma mindennapos használata mellett, főleg nyáron figyeljen arra, hogy csak néhány fokkal hűtse le a szobáját! Ezáltal elkerüli, hogy a szervezete megfázásos tüneteket produkáljon a klíma miatt.