Utólagos belső hőszigetelés

Utólagos belső hőszigetelés

A ma épülő társasházaknál már alapvető követelmény, hogy azok hőszigeteltek legyenek. Ez azért fontos, mert takarékossági szempontból legfőképpen a téli időszakban igen nagy terhet vehet le egy család válláról pénzügyileg, ugyanis energiát, konkrétabban a fűtésszámla mértékét csökkenti.

A hőszigetelés célja, hogy megtartsa a belső hőmérsékletet, a külső hőmérséklet kizárásával. Nyáron a meleg, télen a hideg ellen nyújt védelmet.

Ehhez speciális szigetelőanyagokat használnak. A két legelteredtebb ilyen anyag, amikkel a szakemberek dolgoznak, az EPS és az XPS lapok. Az EPS lap szerkezetét tekintve expandált polisztirol hab, hétköznapi nevén hungarocell vagy nikecell. Az XPS lap szerkezetileg extrudált polisztirol hab, mely 2-től 10 cm vastagságig beszerezhető attól függően, milyen mértékű szigetelésre van szükségünk. Segítségével olyan hatást érhetünk el, mintha felhúznánk egy 12cm-es téglafalat, vagy egy 40 cm-es betonfalat. További információ erről: www.festekes.hu/xps.

Ezt a fajtáját a szigetelőanyagoknak kifejezetten a falak belső védelmére, azok hőszigetelésére használják, de hangszigetelt terek kialakításánál is nagy szerepe van.

 Hővédő tulajdonsága mellett nem ártalmas sem az egészségre, sem pedig a környezetre, sőt kifejezetten megőrzi a falak épségét: Védelmet nyújt a penész és a különböző ártalmakkal szemben. Elvezeti az építéskor használt víz lassankénti párolgásából adódó vízmennyiséget, szellőzésének köszönhetően.

Azért ajánlott a falakat belülről szigetelni, mert költséghatékonyabb, valamint idő-és energiaigény szempontjából gyorsabb megoldást jelent problémánkra. A családi házaknál megoldható, de külső szigetelést például társasházi lakásoknál nem kifejezetten egyszerű kivitelezni, hiszen ez esetben az egész épületet be kell fedni szigetelőanyaggal.

A fent említett XPS lapok segítségével megoldható otthonunk belső szigetelése, akár saját kezűleg is.

Az alapanyagokat tekintve szükség van hozzá XPS ragasztóra, Teddy-hengerre,

üvegfátyol tapétára, valamint ízlés szerint a festékre.

Első lépésként nagyon fontos, hogy a felület, mellyel dolgozni szeretnénk, tiszta, portalan állapotban legyen. Ellenkező esetben a ragasztó közé került porszemcsék fellazíthatják a lapok tapadását, ami azok felválásához vezethet.

Az XPS ragasztót por formájában tudjuk megvásárolni és hozzáadott vízzel vegyítve kapjuk meg a kívánt állagú ragasztónkat. Ennek keverési aránya: 4 liter víz egy csomag ragasztóhoz (200g).

A ragasztó felvitele után az XPS lapok felhelyezése következik, melynél fontos, hogy azok hézagmentesen, jól illeszkedjenek egymáshoz. Erre a rétegre kerül az üvegfátyol-tapéta.

Az üvegfátyol-tapéta egy különleges technikával készült nagyszilárdságú falburkolat, olyannyira erős és időtálló, hogy akár évtizedekig is megmarad, hiszen festés alkalmával nem szükséges lecserélni. 25M x 1m-es kiszerelésben tudunk hozzájutni, és rögzítéséhez hagyományos spatulya használata ajánlott. Száradási ideje 1 nap, ezért a festés megkezdését ne sürgessük.

A festéshez egy másik, tiszta hengerre van szükségünk, csepegtető rácsra és természetesen a festékre.

Ezzel a nem túl bonyolult eljárással igen sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat és családtagjainkat, valamint érzékelhető változás tapasztalható mind a szobák hőmérsékletében, mind a számlák összegében, és bár furcsán hangzik, közérzetünket is javítja. Hiszen már többen átélhették azt a szituációt, amikor belépünk egy helyiségbe és az rideg, barátságtalan érzést vált ki belőlünk. Ez adódhat természetesen a falak színéből és az elrendezésből is, de a már említett hőmérséklettől is függ. Ha ez a szoba épp a lakás/ház leghidegebb pontja, pszichológiailag ilyen érzelmeket válthat ki belőlünk.

Mindenképp megéri tehát ez a beruházás, hiszen rengeteg előnye van, és számos hatása életünkre nézve. Statisztikai adatok igazolják, hogy a hőszigetelt épületek fűtésszámlái akár 40%-kal csökkenthetők, ezzel igen hamar megtérülhet befektetésünk.