Itt vannak a legfrissebb nyárigumi teszteredmények

Itt vannak a legfrissebb nyárigumi teszteredmények

Az autón használt gumik minősége nagymértékben befolyásolja a vezetés komfortosságát, és hatással vannak a közlekedés biztonságára is. Nem véletlen, hogy a választás sokszor még tapasztalt autósoknak sem egyszerű. A téli és a nyári gumik anyagösszetételben és felületi kialakításban is jelentősen eltérnek egymástól. Így a késő őszi időszakig célszerű nyári abronccsal az utakra gurulni, hiszen csak ez felel meg a forró aszfalt megkívánta követelményeknek.

De vajon milyen márka mellett érdemes letenni a voksot? Az olcsóbb árkategóriás is megfelelhet igényeinknek? Az ADAC minden évben elvégzi az aktuális nyárigumi tesztet, így objektív szempontok alapján válnak összehasonlíthatóvá a piacon jelen levő márkák. A gumidirekt.hu weboldalon egy helyen megnézheti, hogy milyen teljesítményt nyújtottak az egyes nyárigumi típusok. Nem csak a száraz és nedves utakon történő teljesítményt veszi az ADAC górcső alá, hanem a menetzaj szintjét, a fogyasztást és a kopás ütemét is. Ezek alapján kezdő és már tapasztaltabb autósok is rátalálhatnak arra a márkára, ami ár és jellemzők alapján is elnyeri tetszésüket.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon a négyévszakos abroncsok mennyire felelnek meg a feléjük támasztott követelményeknek. Megéri ilyenre költeni, vagy a közlekedés biztonsága érdekében inkább az évszaknak megfelelő változat lenne az ideális? Míg a nyári hónapokban a négyévszakos megfelelő lehet, addig télen már árnyaltabb a helyzet. Nem mindegy, milyen körülmények között használjuk autónkat, így ha már hajnalban, a komoly fagyok idején útnak indulunk, külterületen vezetünk, vagy éppen késő este még az utakon vagyunk, akkor csak és kizárólag a téli gumi jelentet maximális biztonságot.

Fontos, hogy nyáron is olyan gumit válasszunk, amely jellemzőit illetően megfelel egyéni igényeinknek. Ma már akár akciós ajánlatok keretein belül is hozzájuthatunk az ideális szetthez. A Bridgestone gumijaival még mindig nem lőhetünk mellé, de a Vredestein és a Michelin is remek választásnak bizonyulnak. Fontos, hogy minden esetben egyéni preferenciáink alapján válasszunk, de ehhez némi segítséget nyújthat az objektív szempontok szerinti összehasonlítás.