Vonzó mosoly egy életen át? Fogszabályozás gyermekkorban

Szabálytalan fogsor kellemetlenségeitől szenved? Méretes fogközök és oldalra dőlő fogak akadályozzák az önfeledt mosolygásban? Sajnos sok felnőtt szembesül a problémával, pedig a megfelelő odafigyeléssel már gyermekkorban orvosolható lenne a helyzet. Ma azonban már nem jelent problémát, ha gyermekként nem történt meg a fogszabályozás, hiszen a megfelelő készülék használatával és a rendszeres fogorvosi kontrollal akár egy-másfél év alatt elérhető a kívánt esztétikai hatás felnőttként is. Ugyan időigényes és fokozott odafigyelést igénylő területről van szó, mégis megéri, hiszen cserébe a vonzó mosoly jelentette magabiztosságot kaphatjuk.

Szülőként nem csak arra érdemes odafigyelni, hogy a gyermekünk elsajátítsa a hatékony szájhigiénia alapjait, hanem a torlódások, hézagok, megdőlt fogak helyreigazítása is mindenképpen szót érdemel. A fogszabályozás már gyermekkorban aktuális lehet, s ezzel a későbbi fogápolás, valamint a szuvasodás megelőzése érdekében is sokat tehetünk. A rendezetlen fogak beszédzavarhoz vezethetnek, és akár állkapocs-ízületi problémák is kialakulhatnak az egyenetlen rágóerő következtében. Nyilvánvaló tehát, hogy a fogszabályozás nem pusztán esztétikai célokat szolgál, hanem a fogak funkcionalitásának megőrzését is.

A szabálytalan fogsor egyébként genetikai okokra éppen úgy visszavezethető, mint például egyes anatómia tényezőkre. Ha a gyermek szájon át veszi a levegőt, vagy például a nyelvével lökdösi a fogait, annak torlódott, rendezetlen fogsor lehet a következménye. Hasonló lehet a helyzet az ujjszopással vagy a túl sokáig tartó cumizással is. Fontos, hogy a gyermeket hozzászoktassuk a rendszeres fogorvos látogatáshoz, s ha sikerül jól választani szakembert, akkor nem egyfajta félelemmel teli érzés lesz a kicsi számára a szakember felkeresése. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy a fogszabályozással is minden rendben menjen.

6 éves kor alatt általában megelőző fogszabályozásra szokott sor kerülni. Míg 6 és 12 éves kor között főként a kivehető készülékek bizonyulnak megfelelőnek, addig a 16-18 éves korosztályban már a fix készülékek is elterjedtnek számítanak. Ha elmaradt volna gyermekkorban a fogszabályozás, akkor sincs semmi veszve, hiszen felnőttként is lehetőségünk van arra, hogy fogsorunkat tökéletessé varázsoljuk. Érdemes belevágni, hiszen a magabiztos mosoly az élet minden területére pozitív hatással van.