9 érdekesség a tanzanitról, mitől ilyen különleges ez a drágakő?

A természetes drágakövek, ásványok keletkezése évezredekben, gyakran évmilliókban kifejezhető folyamat eredménye. Általában a felszín alatt, gyakran egészen mélyen bújnak meg. Ragyognak, díszítenek, támogatnak, gyógyítanak: méltán csodáljuk és tarjuk becsben őket. Ritka kincsek, melyeket érdemes közelebbről is megismerni! A nyerő négyesen kívül (gyémánt, zafír, rubin, smaragd) még számos lenyűgöző ásvány vár arra, hogy megismerjük őket. Kezdjük a sort a legfiatalabbal, a Tanzanittal!

1. A legfiatalabb a sorban

Amíg a legtöbb ásványról ókori legendák mesélnek, a Tanzanit esetén a legrégebbi történetek csak pár száz évesek lehetnek. Szakértők szerint az ásvány pár évezreddel korábbi vulkanikus tevékenység során keletkezhetett, amit az ott élő őslakosok is csak később fedeztek fel. Ezt az ásványtanilag a zoizitok közé tartozó drágakövet az 1960-as évek közepén ismerte meg a világ, amikor maszáj pásztorok megmutatták őket egy drágakő-kereskedőnek, Manuel d’Souza-nak, aki továbbította azokat a Tiffany & Co. felé. A neves ékszercég vezette be a köztudatba ezt az újonnan felfedezett drágakövet, és keresztelte el Tanzamitnak

2. Ismerős elnevezés?

A Tanzamit név a kő lelőhelyére utal. Ez a világ legritkább drágaköve, ugyanis eddig csak egy helyen találtak belőle az egész Földön: Tanzániában, a Kilimandzsáró lábánál, a Merelani-hegységben.

3. Megér egy falat!

Ritkasága és szépsége sok embert megfogott. A felfedezése után bányák sora nyílt az afrikai hegységben, hogy minél többet hozhassanak a felszínre ebből a különleges drágakőből. A kialakított “kapuk” a kincs felé, természetesen, a tolvajok érdeklődését is felkeltette. A fosztogatásokat megelégelvén a Tanzániai kormány falat építtetett a bányák köré, s ezzel több százezer dollárral több nyereséget hozott az ásvány bányászata az államkincstárba. A falat 2017 szeptemberében kezdték el építeni, 2018 tavaszán már át is adták. A több mint 24 km hosszúságú The Great Mirerani Wall-t az állam katonái húzták fel sebes tempóban.

4. Tanzanit, az örök fiatal

A drágakövet mintegy 53 évvel ezelőtt kezdték el bányászni, s lassan le is zárul feltárási időszaka. Szakemberek szerint közel 20 évig lesz még bányászható a Tanzanit; azután a bányák ki fognak merülni. Így a természetes Tanzanitnak viszonylag rövid, de talán annál sikeresebb lesz a fénykora.

5. Lesz másik!

Pontosabban már van is másik! A Tanzanit ritkasága nem hagyta nyugodni a tudósokat, így nekiláttak annak laboratóriumi körülmények közötti előállítására, amit sikerre is vittek. Vásárláskor legyünk figyelmesek, hiszen a szintetikus drágakő értéke jóval alacsonyabb, mint a természetesé. Lehetőség szerint kérjük ki a tanúsítványt, hogy a többlet pénzt egy valódi Tanzanitért adjuk ki, ne egy laboratóriumi produkumért!

6. A Tanzanit beltartalma

A  rétegszilikátok csoportjába tartozó zoizitek speciális, kék színű változatáról van szó. Az egyedi árnyalatot a kristályban fellelhető vanádium és vas adja.  A természetes képződés körülményei között a Tanzanit, a többi ásványhoz hasonlóan, könnyen szennyeződött, amely a kőben fellelhető zárványokban mutatkozik ma meg. Természetesen vannak hibátlan, zárvány nélküli darabok is, melyeknek értéke jóval magasabb.

7. Pleokroizmus

A Tanzanitot gyakran összekeverik a zafírral, de az igazi szakértő szemek csalhatatlanok. A Tanzanit színe a kék és ibolya között változik, és jellemző rá a pleokroizmus, vagyis az a kristálytulajdonság, hogy különböző tengelyek irányából csodálva más színekben pompázik a drágakő.

8. Sárga, zöld, fekete?

Nem, nem! A legtöbb drágakőre igaz, hogy jellegzetes színe mellett más színekben is megcsillantja magát (lásd gyémánt, zafír). A Tanzanit esetében ez azért nem igaz, mert ő maga a kék zoizit. Vagyis a sárga, zöld, fekete Tanzanitként értékesített drágakövek, valójában sárga, zöld, fekete zoizitek.

9. Mikor viseljük?

Az ezotériában életerőt jelképez, mely új kezdetek, vagy átmeneti megtorpanások idején megsegíti viselőjét. Ajándékozzuk gyermeknek születésekor, vagy foglaltassuk eljegyzési gyűrűbe a boldog élet reményében!