A 3 leggyakoribb fogászati probléma

fogászati probléma

Az igényes, vonzó mosoly elképzelhetetlen anélkül, hogy ne rendelkeznénk egészséges fogakkal. Az évek során azonban nem csak elszíneződésekkel számolhatunk, hanem sajnos olyan fogászati megbetegedésekkel is, melyek akár a saját fogak elvesztésével is járhatnak. Ugyan a szakemberek napjainkban arra törekednek, hogy a fogak minél tovább megőrizhetőek legyenek, de komoly szuvasodás vagy fogágybetegség esetén akár a fogpótlás is szükségessé válhat. Cikkünkben most azokat a fogászati problémákat vesszük sorra, melyekkel a páciensek a leggyakrabban orvoshoz fordulnak.

  1. Az a fránya fogszuvasodás

A szuvasodás hazánkban népbetegség, és ha nem fordulunk időben szakemberhez vele, akkor a felnőttkori fogvesztés egyik vezető oka is lehet. A kezdeti jeleket sokan nem veszik észre, s már csak akkor foglalkoznak a problémával, ha a fog elkezd fájni. Pedig a fogszuvasodás az esetek nagy részében kezelhető, s a Clinident Fogászati Centrum szerint a gyökérkezelés is egyfajta megoldást kínálhat. A szuvas fog tömésére esztétikus kötőanyagot használnak manapság, de nagyobb lyuk esetén az inlay kínálta lehetőségeken is érdemes elgondolkodni. A rendszeres fogorvos látogatással elkerülhető, hogy a fogszuvasodás nagyobb méretet öltsön annak minden hátulütőjével együtt.

  1. Fogínygyulladás, ami nem csak vérzést okozhat

A fogínygyulladás legtöbbször az el nem távolított lepedékre vezethető vissza, mely előbb vagy utóbb biztosan fogszuvasodáshoz vezet majd. Egyik gyakori jele a fogmosáskor jelentkező ínyvérzés, de a duzzadt, vörös íny is arra hívja fel a figyelmet, hogy valami nagyon nincsen rendben. Ugyan a cukorbetegség, egyes hormonális változások is állhatnak a háttérben, de sokkal nagyobb az esélye, hogy a nem megfelelő szájhigiénia tehető felelőssé érte. Gyakran van összefüggésben a fogkővel, ezért ennek eltávolítása érdekben is rendszeresen ajánlott a szakembert felkeresni.

  1. A saját fogak elvesztése

Vannak olyan helyzetek, amikor a saját fog már nem megmenthető. Ilyenkor nagyon fontos, hogy időben figyeljünk a pótlásra, hiszen ellenkező esetben az érintett területen az íny és a csont egyre kevésbé lesznek alkalmasak az implantációra. Tény ugyanis, hogy a fogbeültetés a leginkább korszerű megoldás a fogpótlásra, de természetesen a híd is remek választásnak bizonyul. Jelentős foghiány esetén a részletes vagy a teljes fogpótláson is érdemes elgondolkodni.