A leukémia a leggyakoribb gyermekkori daganatos megbetegedés

A leukémia, a rosszindulatú daganatos megbetegedések egy formája, amely a vérképző sejtekből ered, a leggyakoribb gyermekkori rákos megbetegedés és az összes gyermekkori rosszindulatú daganatos megbetegedés mintegy 25%-át teszi ki. Bár ijesztő lehet belegondolni ezekbe a statisztikákba, a leukémia megértése alapvető fontosságú a szülők és a gondozók számára egyaránt, hogy jobban fel tudjanak készülni arra az esetre, ha valamelyik gyermeküket érinti ez a betegség.

Okok és tünetek

A leukémiát a csontvelőben lévő éretlen és érett vérképző sejtek szabálytalan szaporodása okozza. A kontrollálatlan sejtnövekedés pontos oka ismeretlen, de genetikai tényezők, illetve sugárzásnak vagy bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség is szerepet játszhat benne. Sok esetben azonban semmilyen ok nem azonosítható.

A leukémiával járó tünetek életkortól és a leukémia típusától függően változnak, de általában a következők: fáradékonyság, sápadt bőr vagy könnyen kialakuló véraláfutások, duzzadt nyirokcsomók, fogyás vagy étvágytalanság, légszomj a megnagyobbodott lép miatt és gyakori fertőzések a legyengült immunrendszer miatt. A tünetek között van a láz, a hurutos megbetegedés, ezért gyakran a leukémia jelei könnyen összetéveszthetők az influenzával, náthával, viszont a leukémia esetében a tünetek általában tartósak, a fertőzések gyakoriak.

 

Kezelési lehetőségek

A leukémia kezelése életkortól és típustól függően változik, de általában szájon át vagy intravénásan beadott kemoterápiás gyógyszereket, valamint egyéb gyógyszereket, például antibiotikumokat és hányinger elleni szereket (a hányinger csökkentésére) tartalmaz. Szükség esetén sugárterápia is alkalmazható. Bizonyos esetekben csontvelő-átültetés is javasolt lehet, ha azt orvosilag szükségesnek ítélik.

Évente 150 új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak 1 millió gyermekre számítva, a 15 éves kor alatti gyermeklakosságban. Hazánkban 150-200 új gyermekkori daganatos megbetegedés fordul elő ebben a korosztályban.

daganatos gyermekek alapítványi segítsége kiemelt fontosságú. A Gyermekleukémia Alapítvány, jelentős támogatást tud nyújtani a betegségben érintett gyerekeknek és családjuknak. 2003-óta működő szervezetként már bevezetett, kitapasztalt támogatási rendszerrel segíti a leukémiás gyermekek életét. A legfontosabb területeket nézve:

  • lelki-anyagi támogatás a családoknak.
  • Az adó 1 százalék felajánlásból évente több mint 100 család anyagi stabilitását segítik elő.
  • térítésmentes
  • nyári táborokat szerveznek a beteg gyerekeknek és testvéreiknek
  • Rendszeresen támogatják a magyarországi kórházak
  • gyermekonkológiai
  • osztályait, különféle orvostechnikai berendezések beszerzésével valamit gyógyszerek támogatásával.

Az anyagi forrásokra folyamatos szükség van, hogy a betegek és családjuk stabil támogatásához jussanak, ezért ha lehetőséged van segíts nekik az adód 1 %-ának felajánlásával.