Biztonságtechnika a gyakorlatban

A telepített vagyonvédelmi rendszereknek a mindenkori hatályos jogszabályoknak és szabványoknak kell megfelelniük. A biztonságtechnika telepítési folyamatait úgy kell megtervezni, hogy igazodjon a megrendelő igényeihez és a helyszín egyedi lehetőségeihez. A megfelelően előkészített telepítés nem zavarhatja meg a cég napi megszokott munkáját.

A kivitelezések befejezésekor különösen fontos, hogy az új telepített rendszerek biztonságos használatát a dolgozóknak is megtanítsák. Ha a rendszer szakszerű telepítése megtörtént, a dolgozók oktatást kaptak és elsajátították a kezelését, a zavartalan munka meg is kezdődhet. A rendszert azonban nem szabad „magára hagyni”, fontos az időszakos tesztelés és karbantartás. Szükség esetén pedig a gyors és szakszerű beavatkozás: javítás, alkatrészcsere, az új dolgozók folyamatos betanítása.

Az előírások változnak, fontos, hogy a cége a szabályszerű működéshez megfelelő és alapos szakmai és jogi segítséget kapjon. Az ideális az, ha mindezt a szolgáltatáscsomagot egyetlen biztonságtechnikai cégtől kapjuk meg, és hosszú távon együttműködhetünk velük.

Ha azonban a rendszer már telepítve van, de az együttműködésen csorba keletkezett, a biztonság megőrzése érdekében érdemes másik karbantartó céghez fordulni, mielőtt a probléma akkorára duzzad, hogy már kezelhetetlenné válik és veszélyezteti a megszokott munkamenetet, a személy- vagy vagyonbiztonságot.