Elsősegély doboz – nem csak a munkavédelem kötelező kelléke

A elsősegély doboz és a mentőláda a munkahelyeken munkavédelmi szempontból fontos, de az otthonokban is hasznos eszköz lehet. Az elsősegély doboz tartalmazza azokat a felszereléseket, amelyekre egy baleset esetén szükség lehet. Ez lehet közlekedési baleset, vagy egy munkahelyi baleset. De akár az is előfordulhat, hogy valaki elvágja az ujját. Ilyen esetben hasznos lehet egy mentőláda, mely tartalmaz szinte minden alapvető eszközt a egy kisebb sérülés ellátásához. Az elsősegély doboz vásárlás minden felelősségteljes állampolgár feladata. Az elsősegély dobozok különféle szabványos kiszerelésben is elérhetőek.

A mentőládák, és elsősegélydobozok csak alapvető elsősegélynyújtó eszközöket tartalmazzák. Ilyenek a különféle kötözők, amelyekből tartalmaznak több méternyit. Ezen felül steril kéztörlőket, kendőket, kesztyűt, ragtapaszt is tartalmaznak. Az elsősegélydobozok tartalma a kategóriájuktól függ. Minnél nagyobb kategóriájú a doboz, annál több eszköz található meg bennük. Az egyes és kettes kategóriájú mentőládák beszerzése kisvállalkozások és magánszemélyek számára lehet fontos a munkavédelmi előírások alapján. A hármas és négyes kategóriájú dobozokat óvodákban, iskolákban is használják. A munkavédelem nem csak a megfelelő munkavédelmi felszerelések használatát, hanem az elsősegélynyújtás elengedhetetlen kellékeit is magában foglalja. Az elsősegély dobozokban található kellékek akár életeket is menthetnek, főleg olyan vérzésessel járó balesetek esetén, ahol a mentők kiérkezéséig a vérzés csillapítása az elsődleges feladatunk.

Az elsősegély doboz minden autó kötelező kelléke, amelynek hiánya esetén a rendőr megbüntethet. Sokan a felbontás után szembesülnek azzal, hogy az autóban lévő elsősegély doboz tartalma igencsak kevés lenne egy komolyabb baleset esetén. Fontos lehet ezért akár több dobozt is vásárolni, vagy esetleg pluszban további kiegészítő elsősegély eszközöket megvenni. Az elsősegély doboz vásárlás után érdemes lehet létrehozni egy saját dobozt is, amely az egyéni szükségletek kielégítésére van optimalizálva.