Elsősorban mire figyeljen, ha síutat tervez

A legfontosabb, hogy a tudásszintjének megfelelő síutazást válasszon. Nem mindegy hogy az elérhető síutak közül melyiket választja, mert ha ön nem gyakorlott síelő akkor bizony szembe találhatja magát egy piros vagy egy fekete jelölésű pályával. Tehát amikor kiválaszt egy utazást feltétlenül győződön meg róla, hogy milyen nehézségű sípályákkal fog találkozni. A sípályákat 4 színnel jelölik. A zölddel jelölt pályák kezdők számára ideálisak, általában felvonók is találhatóak a közelükben.

Az összekötő pályákat is zöld pályának szokás nevezni, itt előfordulhat, hogy nem elég lankás a pálya és a síelőnek vagy a snowboardosnak saját erőből kell hajtani magát. A kék pálya szintén a kezdők számára ajánlott.
A kék pályák általában szélesek, ezért szintén jók a kezdők számára. A piros pályák már gyakorlottabb síelőknek ajánlott. A fekete pályákat tapasztalt, gyakorlott síelőknek ajánlják, sőt Franciaországban ezeket a pályákat nem igazán tartják karban. Persze a szín nem minden esetben a pálya nehézségi fokát jelenti, mert azt befolyásolhatja a pálya hossza és a szakaszok intenzitása. Minden sípálya rendszernek vannak használati szabályai, amit mindenesetre be kell tartani. Ha ezeket valaki nem tartja be a síterep üzemeltetője büntetést szabhat ki. Ezeket a szabályokat több világnyelven is feltüntetik. Például a bukósisakviselést Magyarországon egyelőre nem írja elő törvény, de Ausztriában és Lengyelországban a 15 év alatti gyerekeknek és a snowboardosoknak kötelező, Olaszországban 14 év alatt ugyancsak kötelező.
A legtöbb biztosítás a kijelölt pályákra érvényes. Amennyiben a pályán kívüli síelést vagy snowboardozást preferálja inkább, akkor ezt jelezze az Invia utazási szakértőjének, aki a freeride síelésre vagy boardozásra is kiterjedő biztosítást fog ajánlani.