Hogyan viseljünk maszkot a koronavírus elleni küzdelem alatt?

Magyarországon a fokozódó járványhelyzet miatt jelenleg kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön és zárt terekben. Viszont a maszk felvétele önmagában nem elegendő, tudnunk kell, hogy hogyan viseljük azt helyesen. Még mindig van néhány apróság, amit érdemes tisztáznunk a megfelelő maszkviseléssel kapcsolatban. Hogyan alkalmazzuk tehát valóban jól ezeket a maszkokat?

Az FFP2 maszk nem mosható, de mit tegyünk, ha nincs lehetőségünk cserélni?

Speciális anyagának és textilösszetételének köszönhetően az FFP2 maszk a leghatékonyabb a vírusok kiszűrésére. Tehát ez az a típusú maszk az, amely a legjobban megvéd bennünket a fertőzésektől. Viszont egyszer használatos és nem mosható. Mit jelent valójában az egyszer használatosság? Minden levétel után újat kellene vennünk? Elméletben igen, a gyakorlatban viszont ez nem mindig kivitelezhető, ezért leginkább a nap végére marad a maszk végleges cseréje. Fontos, hogy amikor ideiglenesen levesszük a maszkot, azt mindig fertőtlenített kézzel tegyük. Továbbá ne húzzuk az állunkra hosszú ideig. Ettől ugyanis megnyúlik a szalag, és nem fog a maszk megfelelően rögzülni az arcunkra. A legjobb megoldás az, hogy maximum csak akkor húzzuk a maszkot az állunkra, ha valóban rövid ideig tudjuk levenni a maszkot, vagy nincs lehetőségünk fertőtleníteni a kezünket. Más esetekben, ha nem áll módunkban maszkot cserélni, legalább tartsunk magunknál egy steril zacskót és abba helyezzük bele azt. Mindezt persze úgy összehajtva, hogy a belső részét ne érje a zacskó.

Fertőtlenítsünk, mielőtt levennénk a maszkot

Azt már mindenki tudja, hogy koszos kézzel nem vesszünk le a maszkot és nem is nyúlunk hozzá. Azt is ismerjük, hogy megfelelően kell rögzíteni arcunkon az orrot és a szájat eltakarva. Jelenleg ahol kötelező hazánkban a maszkviselés, az a közintézmények, a tömegközlekedési eszközök és az üzletek területe. Utóbbi esetben pedig kiemelten fontos a megfelelő maszkhasználat. Főleg ha készpénzzel fizetünk, mivel így sokkal nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, mint azt hinnénk. A papírpénzen ugyanis rengeteg baktérium és vírus tenyészhet – beleértve a Covidot is. Tehát mindenképp használjunk a maszklevétel előtt kézfertőtlenítőt bevásárlás után.