Isten veled AirBnB? Európában már szabályozták!

budapesti buvohely

A magáningatlanok rövidtávra történő kiadását hazánkban rendszerint a búvóhelyek kapcsán ismerhetjük. A szállodaipar és a lakosság érdekeit szem előtt tartva a helyzet nem csak nálunk, de Európában is megoldásért kiált. Nem véletlen, hogy egyre többen tartanak attól, a bevételi forrás a várható szabályozások miatt ellehetetlenül majd. Németországban például 2018 májusától változnak az lakások kiadására vonatkozó szabályok, ami elsősorban az AirBnb platformot érinti majd. A jogszabály értelmében évente legfeljebb hatvan napra adhatja ki bárki a saját lakását és az előzetes regisztrálás kérdése is felmerült.

Ugyan hazánkban még nincs konkrét vonatkozó jogszabály, de az egyre szorongatóbb elvárásoknak megfelelően talán erre sem kell sokáig várni. De mégis miért olyan fontos, hogy az AirBnB területe átfogóbb szabályozást nyerjen? Mely szegmensek érdekeltek a témában? A szállodaipar tapasztalatai azt mutatják, hogy a rövidtávra bérelhető, kedvező árfekvésű ingatlanok jelentős konkurenciának számítanak, s ez a hotelek kihasználtságán is meglátszik.

Bár a fővárosban a rendezvények, az idegenforgalmi vonzerők és az üzleti célú látogatások miatt még megfelelő a szállodák iránti kereslet, de egy jelentős csoport már kiesik az érdeklődők közül. Ennek oka nem más, mint az, hogy szükség esetén akár egyetlen órára is igénybe lehet venni a kiadó apartmanokat, melyek között ráadásul egészen prémium kategóriásak is megtalálhatóak.

A Budapest Búvóhely szakemberei is azt látják, hogy egyre többen érdeklődnek a rövidtávra is bérelhető apartmanok iránt. Előreláthatólag tehát a várható szabályozások ellenére, azokat szem előtt tartva is tovább működik majd a terület. Az már más kérdés, hogy a szabályozás nem csupán a szállodaipar érvényesülését helyezné fókuszba, hanem a társasházak közösségeinek igényét is. A magánszemélyek ugyanis sokszor nem nézik jó szemmel, ha a házban hasonló elven működő ingatlan is van, hiszen így folyamatosan idegenek járnak be a szinte már magánszférának számító lépcsőházba. A megoldás valahol a megfelelő, színvonalas üzemeltetésben, a vendégkör körültekintő megválasztásában és persze az aktuális jogszabályok szem előtt tartásában is rejlik.