Mire kell figyelni egytengelyes pótkocsi vásárlás előtt?

pótkocsi vásárlás

A mezőgazdasági termények, bálák, trágyák és egyéb anyagok mozgatásához bizony szükség van egy strapabíró eszközre, amely mindezeket elbírja. Ilyen az egytengelyes pótkocsi, amihez természetesen egy traktor sem árt. A vásárlást azonban számos tényező befolyásolja, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen pótkocsit szerzünk be otthonra és a gazdaságunkba.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mik azok a dolgok, amiket figyelembe kell venni, mielőtt megvesszük az új munkagépet

Pótkocsik vásárlása

Több dologra is érdemes figyelni egytengelyes pótkocsi vásárlásnál. Az ömlesztett anyagok szállítására alkalmas, nagy szállítási kapacitású mezőgazdasági eszközöknek három nagy csoportjuk van. Az egyik az 1, 2, illetve 3 tengelyes, de vannak még tandem, billentőteknős, valamint támasztósúlyos, quattrotengelyes és még számtalan egyéb pótkocsik egyaránt. Mindegyiknek más a feladata, más célból vásároljuk őket.

A hazai mezőgazdaságban jellemzően az egy- és a kéttengelyes pótkocsik fordulnak elő, manapság azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a billentős fajták is. Amennyiben az egytengelyes mellett döntünk, akkor sem kell aggódni, hiszen ezek a gépek ugyanúgy több tonna termény szállítására alkalmasak. Ennél a típusnál a futómű a súlypont mögött található, így az önsúly bizonyos részét a vontató viszi, arra terhelődik. A csatlakoztatást nézve ezek a modellek alsó bekötésűek, tehát lentről lehet őket a vontatóhoz erősíteni. Ami pedig a rakodófelületet illeti, itt többfélét különböztethetünk meg egymástól, hiszen akad billenő, merev, illetve lehordó szekeres gép is.

Alapvetően azonban az egytengelyes eszközök között szinte minden fajtával találkozhatunk, viszont sok esetben hasznosabb megoldás, ha billenőplatósat választunk. Ezzel ugyanis könnyebb a rakodás, a munkák egy nagy részét tehermentessé tehetjük, ami azért leegyszerűsíti a legtöbb mezőgazdasági munkát. Kaphatóak természetesen használtan is, viszont itt nagy az esélye, hogy az állapota nem megfelelő, esetleg még a működésével is problémák lehetnek. Érdemes tehát megbízható helyről vásárolni azt az egytengelyes pótkocsit.

Mire érdemes figyelni még, mielőtt pótkocsit veszünk?

Fontos szempont természetesen a teherbírás, hiszen alapvetően ez határozza majd meg azt, hogy mit is vásárolunk meg végül. Talán mondani sem kell, hogy a kisebb teherbírású pótkocsik olcsóbbak, mint azok a gépek, amelyekkel akár 6,6 tonnát is szállíthatunk. Nem mindenkinek van azonban nagy szüksége arra, hogy ekkora mennyiségben mozgasson terményt, bálát vagy bármilyen egyéb anyagot. Először tehát azt kell átgondolni, hogy mi az a maximális súly, amit rendszeresen szállítunk.

A Novaránál beszerezhető gépek légfékesek, így ennek kapcsán nem igazán kell döntést hozni. Ami viszont még fontos lehet, hogy a pótkocsi alkalmas-e aprómag ürítésre, van-e rajta létre, esetleg dupla oldalfallal rendelkezik-e. Ezek nemcsak a használhatóságot befolyásolják, de még a tartósság szempontjából is fontos őket megfontolni.

Sokan ebben az esetben a köztes megoldást választják és vesznek például egy BICCHI BRT 555-öt, amely egy 4,9 tonnás egytengelyes, magasítóval ellátott modell. A 3 irányban, hidraulikus megoldással billenthető eszköz teljes kapacitása 6000 kg, így ennek a legtöbb kisebb gazdaságban elégnek kell lennie. Ahogy említettük, minden utánfutó, így ez is légfékes rendszert kapott, ezen ráadásul van aprómag kiürítés funkció, valamint létre és dupla oldalfal is. Ehhez jön az egy éves garancia, aminek köszönhetően nem kell tartanunk attól, hogy pár használat után esetleg tönkremenne. A gyártó eszköze tehát megbízható, strapabíró, tartós, nem utolsó sorban leveszi a vállunkról a hatalmas terhet, ami a vetési és aratási időszakban tevődik ránk.

Fontos tudni!

Hozzá kell tenni, hogy egy B-kategóriás jogosítvánnyal csupán 750 kg-tól nem nehezebb utánfutót használhatunk. Ha tehát nem szeretnénk, nincs lehetőségünk másik jogosítványt szerezni, akkor bizony ez is szempont kell, hogy legyen. Ilyen esetben csak az utánfutók jöhetnek szóba.