Nem műthető a szürkehályogod? – Ilyen kezelési módszerek léteznek

szürkehályogod

A szürkehályog az idősebb korosztály tagjai között gyakran előforduló szembetegség. A szemlencse elhomályosodik, a látásélesség csökken. A tünetek közé tartozik még a színek megfakulása, a fényérzékenység, illetve az éjszakai látás romlása. Az időskori szürkehályog maradéktalan kezelésére csak a műtét jelenthet megoldást: az elhomályosodott lencsét eltávolítják, helyére pedig egy mesterséges lencsét ültetnek be. A műtét után a látás javul, a páciensnek visszatér a teljes látóélessége. A szürkehályog korai felismerése és kezelése nagyon fontos – így megelőzhetjük a látásromlást és a további szövődményeket. Ha a szürkehályog műtét mégsem opció, akkor érdemes egyéb kezelések után nézned.

Mit tehetsz, ha nem műthető a szürkehályog?

Amikor szürkehályogot diagnosztizálnak, az első lépés általában az, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét javasolnak a látás javítására. Az orvos előírja a megfelelő dioptriájú lencsét, ezzel enyhül homályos látás. A szürkehályog miatt jelentkező homályos látást ugyanakkor néha a megfelelő fény hiánya okozza: a nagy fényerejű lámpák használata segíthet a látás javításában, különösen a homályos vagy sötét helyeken. További opció lehet még a kézi nagyító használata olvasáskor. Az orvosok speciális lencséket is javasolhatnak a szemre: az ilyen lencsék lehetnek sárga vagy barna színűek, esetleg áttetszőek, de közös vonásuk, hogy javítják a látás minőségét.

Vitaminok és egyéb készítmények – hogyan segíthetnek a szürkehályogon?

A szem egészségének megőrzése érdekében fontos a megfelelő táplálkozás és a megfelelő testmozgás a keringés folyamatos fenntartása érdekében. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek a szem egészségének megőrzésében és a szürkehályog kialakulásának késleltetésében. A szem egészségére jótékonyan hatnak az antioxidáns hatású vitaminok. Ilyenek a C- és E-vitamin, a béta-karotin, valamint az olyan nyomelemek, mint a cink. A karotinoidok közé a lutein és a zeaxantin tartozik, melyek szintén hozzájárulnak a szem egészséges működésének fenntartásához, csakúgy, mint például az omega-3 zsírsavak.

Vannak olyan speciális szemcseppek, amelyek segíthetnek a szemek egészségének megőrzésében és a szürkehályog kialakulásának késleltetésében. Ezek a szemcseppek tartalmazhatnak antioxidánsokat, és olyan összetevőket, melyek hozzájárulnak a betegség minél későbbi jelentkezéséhez. Az ilyen jellegű szemcseppek használatához mindenképpen érdemes kikérni a szakorvos véleményét!

Mit tehetsz még?

Általános igazság, hogy egy aránylag egészséges életvitellel számtalan betegség kialakulását megakadályozhatjuk, vagy, ha már kialakult, hozzájárulhatunk a súlyosbodás késleltetéséhez. Az egészséges étkezés fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében. A tengeri halak, a diófélék, a friss zöldségek és gyümölcsök, a tojás, a bab és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása például ajánlott a szem egészségének támogatásához. A szemek hidratálásához és a szemfáradtság csökkentéséhez pedig fontos, hogy elegendő vizet igyunk. És persze tartsunk rendszeresen szünetet a képernyő előtt végzett munka közben is!