Tényleg olyan sok vizet fogyaszt egy mosogatógép?

mosogatógép

A mosogatógép használat a kézi mosogatásnál mindenképpen környezetbarátibb és olcsóbb megoldás is. A mosogatógépre elköltött összeg pár év alatt képes megtérülni, hiszen a kézi mosogatás hatalmas vízfogyasztással jár. Hogy mennyi vizet fogyaszt egy mosogatógép? Részletek itt: https://www.markabolt.hu/mosogatogep/.

Nagyon sok háziasszony mind a mai napig a kézi mosogatásra esküszik. Úgy gondolják, hogy a mosogatógépek drágák, és nagyon sok vizet fogyasztanak, valamint az áramfogyasztás is az eget veri. Ezek a feltételezések azonban nem helytállók, hiszen a mai modern mosogatógépek nagyon gyorsan visszahozzák az árukat. További előnye a mosogatógépnek, hogy sokkal szebben elmossa az edényeket, mintha kézzel mosogatnánk el. A kézi mosogatáshoz képest a gépi mosogatás fele annyi vizet fogyaszt, így ezt a tévhitet már el is oszlathatjuk. A kézi mosogatáshoz majdnem 5-6-szor több vízfogyasztás társul, mint a gépihez, de ezt egyetemi kísérletekkel is igazolták már. Egy 12 terítékes mosogatógép kb 9-18 liter vizet fogyaszt el egy mosogatás alkalmával. Ha mindezt kézzel mosogatjuk el, akkor kb 40 percen át mosogatunk. 1 alatt mintegy 1500 liter vizet spórolhatunk meg, ha a gépi mosogatás mellett tesszük le a voksunkat.
Ma már nagyon jó minőségű mosogatógép-tablettákat vásárolhatunk meg, amelyek különleges összetevőkből állnak. A tányérok és a poharak is gyönyörűen fognak csillogni miután a mosogatógép elvégezte a feladatát. A mosogatógépek ugyanúgy végeznek öblítési feladatot, amelyhez szintén speciális szereket lehet vásárolni. A mosogatógép programjának végén nem szükséges áttörölni az összes edényt, hiszen azok szárazon jönnek ki a gépből. A konyharuháról az üvegpoharakra tapadó szöszöktől is elbúcsúzhatunk. A mosogatógépek vizet és áramot fogyasztanak, emellett meg kell vásárolni hozzá a tablettákat is.

Egy 100 000 Forint környékén megvásárolható mosogatógép körülbelül 5 év alatt hozza vissza az árát, ám ami felbecsülhetetlen az a háziasszonyok szabad ideje, amelyet a vásárlással megnyernek. Egy háziasszony – óvatos becslések szerint – mintegy 130 órát tölt el egy évben a mosogatással. ha többgyermekes családról van szó, ahol sok kisgyerek van akkor akár napi 60 percről is beszélhetünk. Érdemes alaposan átgondolni a mosogatógép vásárlást, és ha lehet, akciós időszakban vásároljunk minőségi konyhai gépet.