Zagorje, a túraparadicsom

Bár Horvátország a tengerpartjáról igazán híres, nem csak a kék Adriával dicsekedhet. Zágrábtól északra például csodás túraélményekben lehet részünk, ha bebarangoljuk Zagorje vidékét. A zöldellő dombok között kiváló autós, biciklis, és gyalogtúra-útvonalakat találunk. Akár egy hosszú hétvégére utaznánk, akár kellemes őszi szüneti célpontot keresünk, mindenképpen vegyük számításba a Zagorjét!

Nézze meg horvátországi horvátországi autópályadíj kalkulátor segítségével, hogy mennyibe fog kerülni az utazás az autópályadíjakkal és a kompdíjakkal együtt!


Számtalan túraútvonal várja!

A nyáron zöldben, ősszel narancsvörösben pompázó erdők, vadvirágos rétek igencsak megdobogtatják az egyszeri túrázó szívét. Színkavalkádjuk hívogatóan integet felénk a kisebb-nagyobb dombok oldaláról. A szeszélyesen kanyargó utak aszfaltozottak, és nem zsúfoltak, ha semmi mást nem teszünk, csak átautókázunk a tájon, akkor is feledhetetlen élménnyel fogunk gazdagodni. Érdemes azonban célzottan idejönni, és kiélvezni a vidéki turizmus minden örömét, amelyekben Zagorje igencsak bővelkedik.

A helyszínen hasznos beszerezni a kiváló kerékpáros és gyalogos túrtérképeket, és akár azonnal neki is vághatunk a felfedezésnek. Még azzal sem kell bajlódnia, hogy a kiránduláshoz elemózsiát csomagoljon, a környék ugyanis számtalan kis fogadóval, útszéli árussal várja az éhes vándort, akiknél finomabbnál finomabb házi feldolgozású húsárukat, illatos mézeket, sajtokat és persze zseniális borokat vásárolhatunk.

A termálfürdők hazája

A Krapina-Zagorje régió Horvátország legnagyobb termálfürdővidéke, így egész évben érdemes idelátogatni. Próbálja ki a Tuhelj vagy a Krapinska fürdőt, és pihenjen a szinte egymás mellett sorakozó termálszállók valamelyikében. Ha családdal érkezik, a gyerekek számára is megtalálhatja a megfelelő szórakozást, hiszen lenyűgöző aquaparkok is várják a turistákat.

Számtalan nevezetesség

Itt található a Marija Bistrica nemzetközi hírű kegyhely is, amelyet évente egy millióan keresnek fel, de emellett a túrázás közben lépten-nyomon felbukkanó kedves kis kápolnákba vagy várakba is ellátogathatunk. Az egyik legimpozánsabb Trakoscan várkastélya, amely egy hatalmas védett terület közepén, egy káprázatosan szép, mesterséges tórendszer fölébe magasodva igazi mesebeli látványt nyújt. A várnak magyar birtokosai is voltak, a főnemesi rezidencia ma pedig múzeum, ahol értékes történelmi emlékeket nézegethetünk.

Krapina mellett találták meg az időszámításunk előtt 125 ezer éve élt neandertáli ősembercsoport maradványainak egyik leggazdagabb lelőhelyét, ezért itt található az ősembermúzeum is, aminek bejáratát egy óriási ősemberszobor őrzi.

A múzeum fantasztikus élményt ad a család minden tagjának: modern, multimédiás bemutatónak segítségével az univerzum, majd a Föld keletkezéséből kezdve, megismerkedhetünk a földtörténeti korszakokkal is, majd az élet és az állatvilág keletkezésével, és a végén eljutunk az elő- és ősemberek történetéig, legvégül pedig az itt fellelt neandertáli leletekig.

Ismerje meg Krapina-Zagorje régiót, és ne feledje, Horvátország nem csak a tengerparti strandolást kínálja Önnek!